Home
Geen Diagnose
BodyTalk
Reiki
Shiatsu
Contact
Zo vindt u ons

Shiatsu"DE BESTE GENEESKUNDE IS DE EENVOUDIGSTE EN DE GOEDKOOPSTE!"

Shiatsumassage of acupressuur.

Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen en te bewaren en om specifieke ziekten te behandelen.

Shiatsu is een tak van de traditionele oosterse geneeskunde die ontstaan is uit de spontane, natuurlijke, intuïtieve handelingen van de mens. Wanneer iemand pijn voelt, zal hij instinctief reageren door op die pijnlijke plaats te wrijven of te drukken met zijn handen. Omstreeks de zesde eeuw na Chr. bereikte de Chinese cultuur en beschaving Korea en Japan. Van hun reizen brachten Boeddhistische monniken met het karakterschrift ook de traditionele geneeskunde mee. Deze bevatte heel wat kennis over gezonde voedingsgewoonten en massagetechnieken. Shiatsu is een hedendaagse toepassing van deze traditionele principes. De behandelingswijze is mee geëvolueerd met de menselijke levenswijze. Zo is Shiatsu een nuttig en effectief werktuig gebleven. Het staat vast dat

Shiatsu de werking van het zenuwstelsel reguleert, de weerstand van het lichaam tegen ziekte verhoogt, de bloedcirculatie verbetert en zo de weefsels reinigt en het lichaam versoepelt. De positieve effecten van een Shiatsumassage hangen in zeer belangrijke mate af van de zelfgenezende capaciteit van de patiënt. Een behandeling bevordert de natuurlijke energiestroom in het lichaam en harmonieert het inwendige milieu. De integrale aanpak grijpt in op de oorzaak van ziekte door het energetische evenwicht te herstellen, zwakke organen te versterken en de leefgewoontes te harmoniëren. Zo worden de wortels van gezondheidsproblemen aangepakt.

Shiatsu is aanraking met druk op punten op de meridianen, de inwendige energiebanen die verbonden zijn met de organen. Shiatsu brengt het lichaam weer in evenwicht. Kwaaltjes of pijn worden verholpen door krachtig op precies gelokaliseerde plekken op het lichaam te drukken. Shiatsu helpt bij een groot aantal problemen.


Shiatsu is gebaseerd op de theorie dat de levensenergie of chi (qi) via meridianen - kanalen - door het lichaam stroomt. Bij gezonde mensen stroomt de energie gelijkmatig en zijn de tegenpolen yin en yang in evenwicht. Als de energiestroom langs een meridiaan wordt onderbroken, dan word je ziek. 
Door drukpuntmassage kunnen de energiestromen hersteld worden en verdwijnt de kwaal.

Bovendien werkt Shiatsu als een natuurlijke 'tranquillizer' en is dus ideaal geschikt voor mensen die last hebben van beschavingsproblemen, van een druk en gestresst leven, van slapeloosheid, hartkloppingen, stramheid en allerlei spanningen.

 

Ziekte is niet alleen een symptoom of verzameling van symptomen, maar een verstoring van de balans, van het evenwicht tussen: mens en zijn omgeving - de psyche en het fysische, het ortho- en parasympathisch zenuwstelsel. Wanneer een ziekte ontstaat in een orgaan of lichaamsdeel, begint er een kettingreactie die zich uitbreidt over andere organen en de rest van het lichaam aantast. BV. ingewanden— lever, maag, nieren en bijnieren.

Genezen volgens de Japanse Geneeswijze is de balans herstellen en de kettingreactie stopzetten en omkeren.
De Japanse geneeskunde streeft er niet zozeer naar om ziektes en symptomen te genezen of weg te werken, 
maar om gezondheid te creëren.

Traditioneel werd in China het genezen van symptomen als een minderwaardige vorm van geneeskunde beschouwd.

Een ander aspect van Shiatsu is dat de basistechnieken zo eenvoudig zijn dat ze door iedereen kunnen worden aangeleerd en dat zelfs beginnelingen in staat zijn om kleine dagelijkse gezondheidsproblemen te verhelpen. Traditioneel werd Shiatsu binnen het Japanse gezin veelvuldig toegepast, en de kinderen leerden al vlug hoe ze deze technieken konden aanwenden. Naast een evenwichtige voeding is Shiatsu een ideaal hulpmiddel om zelf onze goede lichamelijke conditie en gezondheid te leren beheersen en bewaren.

 

Achtergronden;

 

BYO-KI : slechte KI of energie = ziekte

De Japanse geneeskunde en de SHIATSU werkt op 3 niveaus 
1. De FYSISCHE weg: bij pijnen van allerlei aard langs het ZENUWSTELSEL 
2. De CHEMISCHE weg: ziektes door. bv. bacteriën langs het BLOED 
3. De Geestelijke weg: psychologische invloeden langs de ZINTUIGEN

Het lichaam geneest zichzelf

De taak van de geneeskunde is het scheppen van voorwaarden waarin het natuurlijke genezingsproces zich ongestoord kan voordoen, het herstelproces in gang zetten of stimuleren indien nodig.

Soorten geneeswijzen

 • Symptomatische geneeswijzen verwijderen de symptomen dit is gelijk aan het uitschakelen van het alarmsysteem van het lichaam! = allopathische aanpak

 • Een oosters geschoolde arts tracht deze werkwijze te vermijden zij zeggen dat symptomen behandelen niet zo moeilijk is. Maar de oorzaak vinden een heel stuk verder ligt.

 • Oorzaken geneeswijze: men zoekt de reden van het ontstaan van de ziekte. "Het terrein is alles"
  Door het wegnemen van de oorzaken, verdwijnen automatisch ook de symptomen.

 • Opperste geneeswijze: men zoekt naar de kern van het probleem = naar de oorzaak van de oorzaak!
  Waarom leidt iemand een levenswijze die nadelig is voor zijn gezondheid? Door onwetendheid, opvoeding, instelling of denkwijze?
  Genezen is toch simpel! Dit is gezond leven en leven in harmonie met de natuurlijke orde = de orde van het universum!

De technieken van de geneeskunde

 • Lage geneeskunde houdt zich bezig met giftige medicijnen terwijl het op een natuurlijke wijze beter kan, en doen soms - met de nadruk op soms - onnodige operaties. Ze grijpen zeer krachtig in op zeer korte termijn maar de methode heeft soms zeer nadelige neveneffecten.
  Deze technieken zijn gebaseerd op angst! Want ziekte is een vijand!

 • Gewone geneeskunde geneest met kruiden, past de voeding aan, geeft massages en manipulaties.
  Is veel beter met minder drastisch ingrijpen. Het komt misschien wel een beetje trager op gang, maar er zijn bijzonder weinig negatieve neveneffecten.
  Hier zijn we gebaseerd op nieuwsgierigheid want de ziekte is een boodschapper met een waarschuwing

 •  Hoogste geneeskunde is zuiver preventief en opvoedend
  Ze geneest voortdurend en is gebaseerd op vertrouwen: gezondheid is wijsheid en kennis.

Effectief en Preventief

Het heilzame effect van Shiatsu is langzamerhand bekend en aanvaard. Shiatsu is echter vooral preventieve gezondheidszorg. De idee van instantgenezing door middel van medicijnen is zeer verleidelijk. Een oppervlakkige, symptomatische en fragmentarische benadering grijpt echter niet in op de diepere storingen die aan de basis liggen van ziekte. Daardoor dreigt het probleem zich te herhalen, soms onder een andere vorm of op een andere plaats.
Preventie - of het optimaliseren van gezondheid en welbevinden - vereist maatregelen, zoals het aanleren van gezonde voedingsgewoonten, goede ademhaling, voldoende lichaamsbeweging, een evenwichtig relatieleven, kortom: een gebalanceerde levensstijl. Het persoonlijk inzicht en dagelijks bewustzijn zijn van het grootste belang om chronische en degeneratieve ziekten te voorkomen. Hierdoor stijgt het algemeen gezondheidsniveau, de vitaliteit en de weerstand tegen infecties nemen toe.

Energiestroom

De energietoestand van het menselijk lichaam is de resultante van vele factoren, zoals voeding, ademhaling en levenswijze. De Shiatsubehandeling werkt als een katalysator die een gelijkmatige doorstroming op gang brengt in de energiebanen van ons lichaam. Deze doorstroming vitaliseert ons hele systeem en heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Shiatsu kan een belangrijk hulpmiddel zijn door de positieve verandering die ze teweegbrengt. Het zet de ontvanger op de weg naar de echte gezondheid, een grotere zelfstandigheid en zelfs geluk. 

UWBALANS